Uczeń wie, co ma na talerzu. W stołówkach podają nie tylko jadłospis

Czytaj dalej
Fot. Piotr Kryżanowski
Katarzyna Piojda

Uczeń wie, co ma na talerzu. W stołówkach podają nie tylko jadłospis

Katarzyna Piojda

W szkolnych stołówkach podają nie tylko jadłospis, ale informują też o alergenach i kaloriach. Bo uczniowie - i ich rodzice - mają być świadomi, co jest na szkolnym obiedzie.

Grochówka na pierwsze danie, a na drugie makaron spaghetti z sosem bolońskim. To dzisiaj na obiad zjedzą dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 7 we Włocławku.

- Na 370 uczniów ogółem, z obiadów korzysta 170 - mówi Elżbieta Wojciechowska, dyrektor tej szkoły. - W jadłospisach na dany tydzień podajemy nie tylko to, co proponujemy dzieciom na obiad, ale też informujemy o alergenach.

Uczeń miewa też problemy z nadwagą lub otyłością. Wybrane szkoły informują więc też, ile kalorii zawiera dane jedzenie. Obowiązuje podejście: dziecko nie tylko widzi, ale też wie, co ma na talerzu.  Więcej w dalszej części artykułu.

Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Katarzyna Piojda

Miałam 6 lat, gdy postanowiłam zostać dziennikarką. I tak też wyszło. Piszę o bezrobotnych, bezdomnych, ubogich, czyli o ludziach, którzy znaleźli się na życiowym zakręcie i trudno im z niego wyjść. Samo pisanie w tym przypadku to za mało. Staram się więc im pomóc wyjść z tego zakrętu. Zajmuję się także tematyką bydgoskiej oświaty. Piszę również do serwisów Regiodom.pl i Strefa Biznesu.

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Pro Media Sp. z o.o.