Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty
Co jeść by nie chorować? To pytanie, które pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy trwa w najlepsze. W jaki sposób zatem pomóc swojemu organizmowi? Sięgaj po jedzenie bogate w witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe. Poznaj pokarmy, które są zasobne w związki wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego!
Co jeść, by nie chorować? Sięgnij po produkty, które wzmacniają odporność
Funkcją układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed czynnikami zewnętrznymi, które mogą powodować choroby i infekcje. Za sprawą spożywania żywności dostarczającej konkretne składniki odżywcze, można:
- wzmacniać naturalną barierę ochronną np. błony śluzowe przewodu pokarmowego,
- wpływać na aktywność komórek obronnych organizmu np. limfocyty, makrofagi,
- w pewnym stopniu ograniczać nasilenie stanu zapalnego.
Sprawdź, co jeść, by wspomóc organizm w budowaniu odporności!
Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Wynika jednak z nich jasno - po pewne produkty warto sięgać regularnie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Przeczytaj w galerii zdjęć, co warto dodać do swojego codziennego jadłospisu, by poprawić swój stan zdrowia oraz samopoczucie.
Zobacz także: Przepis na koktajl z jarmużu na wzmocnienie odporności