Smaczne i ekologiczne przetwory z firmy Eko – Handel z Grodziska w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie

Czytaj dalej
Fot. Materiały uczestnika konkursu
Urszula Sobol

Smaczne i ekologiczne przetwory z firmy Eko – Handel z Grodziska w konkursie Nasze Dobre Podkarpackie

Urszula Sobol

Firma Eko – Handel z Grodziska zgłosiła do konkursu Nasze Dobre Podkarpackie najwyższej jakości eko przetwory. Wśród nich są smaczne i zdrowe ogórki kiszone i konserwowe, buraczki czerwone tarte, papryka czerwona konserwowa, także sok z kiszonej kapusty

- Eko – Handel to firma rodzinna specjalizująca się w produkcji oraz dystrybucji certyfikowanej żywności ekologicznej wyprodukowanej w gospodarstwach rolnych posiadających wieloletnie doświadczenie w produkcji tego rodzaju żywności – opowiada Mirosław Kopeć, właściciel firmy. - Zajmujemy się dystrybucją warzyw świeżych oraz przetworów własnej produkcji. Dobry smak i szybkie działanie to nasza marka.

Firma zgłosiła do konkursu NDP kilka swoich przetworów m.in. ogórki kiszone, konserwowe pasteryzowane i konserwowe ostre pasteryzowane z dodatkiem papryki chili, buraczki czerwone tarte, papryka czerwona konserwowa, a także sok z kiszonej kapusty. Wszystkie warzywa pochodzą z polskich gospodarstw, które posiadają wieloletnią tradycję w tego rodzaju uprawie.

- Oferowana przez nas żywność jest w 100 procentach ekologiczna, co potwierdza uzyskany certyfikat. Ważność certyfikatu jest corocznie odnawiana. Uzyskanie właściwego certyfikatu poprzedzone jest szczegółowymi i rygorystycznymi kontrolami, co daje jednak dla konsumenta gwarancję wysokiej jakości produktów żywnościowych – dodaje właściciel firmy.

Bogata oferta firmy

Firma ma w swojej ofercie bogatą gamę różnorodnych przetworów, które zachwycają nie tylko smakiem, aromatem i wyglądem, ale mają też wiele właściwości zdrowotnych. - Ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, stymulują układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ogórki kiszone są produktem niskokalorycznym , są mniej kaloryczne niż świeże ogórki, bo cukier w nich zawarty w procesie fermentacji został przekształcony w kwas mlekowy – podkreśla właściciel firmy. - Dodatkowo ogórki kiszone są źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia.

Oprócz ogórków kiszonych i konserwowych dużym zainteresowaniem cieszą się również buraczki czerwone, papryka czerwona i sok z kiszonej kapusty. - Te warzywa to bomby witaminowe z wieloma cennymi pierwiastkami, które wzmacniają nasz organizm – dodaje Mirosław Kopeć. - Sok z kiszonej kapusty charakteryzuje się specyficznym smakiem, natomiast niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Sok uzyskiwany jest po odsączeniu kapusty poddanej kiszeniu pod wpływem zasolenia i procesu fermentacji – opisuje właściciel firmy. Cukry, które są zawarte w kapuście, pod wpływem działania trzech szczepów naturalnych bakterii, ulegają przemianie do kwasu mlekowego, który w ostatecznym stadium fermentacji stanowi również składnik uzyskanego soku i nadaje mu właściwy kwaśny smak.

Urszula Sobol

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Pro Media Sp. z o.o.