Podróż w krainę smaków, czyli jak kulinarny Oscar trafił do Gostomi

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Strauchmann
Krzysztof Strauchmann

Podróż w krainę smaków, czyli jak kulinarny Oscar trafił do Gostomi

Krzysztof Strauchmann

- Nalewka jest jak dziecko - mówią Teresa i Witold Hreczaniukowie, wyróżnieni kulinarną Perłą. - Trzeba jej zmieniać szmatkę, odtoczyć, cukrować i pilnować, żeby była w słońcu.

Witold Hreczaniuk jest poetą. Słowami maluje obrazy. Jak choćby ten, wyniesiony z dzieciństwa, z rodzinnej wioski na Lubelszczyźnie.

- Przed domem rosły wysokie malwy, obok był ogród warzywny. Z tyłu sad z różnymi drzewami. A na słońcu przed domem stały w słońcu nalewki. Szklane butle, a w nich owoce zasypane cukrem dojrzewały w słońcu przykryte szmatką dla wentylacji, żeby muchy nie weszły - wspomina z rozmarzeniem. - Ja jestem urodzony pięć lat po wojnie. Dobrze pamiętam te kolorowe nalewki stojące na oknach. Na Lubelszczyźnie po wojnie lud był trochę biedniejszy i potrafił wykorzystać każdy owoc.

Pozostało jeszcze 93% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Krzysztof Strauchmann

Jako dziennikarz zajmuję się wszystkimi wydarzeniami związanymi z powiatem nyskim i prudnickim. Piszę reportaże o ciekawych ludziach, interesuję się życiem społecznym i gospodarczym, zachęcam do uprawniania turystyki. Interesuję się historią regionu, zwłaszcza tą najnowszą. Staram się dostrzegać przemiany we współczesnym świecie. Zależy mi na tym, aby dotrzeć do dociekliwego Czytelnika z interesującym tematem w ciekawej formie.

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Pro Media Sp. z o.o.