Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]

Czytaj dalej
Fot. K_kapica_afk
Edyta Hanszke

Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]

Edyta Hanszke

O tym, czy paliwo się spala, czy ucieka kominem, decyduje nie wiek pieca ani cena paliwa, lecz sposób palenia.

Okazuje się więc, że sposób rozpalania ma ogromne znaczenie, a ten najbardziej popularny, od dołu (polegający na przygotowaniu rozpałki i stopniowym zasypywaniu jej węglem czy drewnem) jest mało ekonomiczny.

Szacuje się, że „palenie od góry” pozwala w sezonie zaoszczędzić nawet do jednej trzeciej węgla czy drewna.

Do takich wniosków doszli autorzy portalu czysteogrzewanie.pl, którzy różne sposoby palenia przetestowali we własnych piecach i promują te najbardziej efektywne, ekonomiczne, a przy okazji ekologiczne.

Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość paliwa podpalamy od dołu lub wrzucamy na żar - wyjaśnia Wojciech Treter, pomysłodawca portalu. - Całe to paliwo gwałtownie się podgrzewa, naraz uwalniając mnóstwo lotnej smoły, której nie da się dopalić najpierw przez brak wysokiej temperatury, a potem, gdy temperatura wzrośnie - przez brak wystarczających ilości powietrza, bo lotnej smoły jest za dużo

Edyta Hanszke

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nto.pl

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Pro Media Sp. z o.o.