Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]

Czytaj dalej
Fot. K_kapica_afk
Edyta Hanszke

Palenie w piecu 'od góry'. Jak się to robi? Jakie są efekty? Czy to jest ekologiczne? [INSTRUKCJA]

Edyta Hanszke

O tym, czy paliwo się spala, czy ucieka kominem, decyduje nie wiek pieca ani cena paliwa, lecz sposób palenia.

Okazuje się więc, że sposób rozpalania ma ogromne znaczenie, a ten najbardziej popularny, od dołu (polegający na przygotowaniu rozpałki i stopniowym zasypywaniu jej węglem czy drewnem) jest mało ekonomiczny.

Szacuje się, że „palenie od góry” pozwala w sezonie zaoszczędzić nawet do jednej trzeciej węgla czy drewna.

Do takich wniosków doszli autorzy portalu czysteogrzewanie.pl, którzy różne sposoby palenia przetestowali we własnych piecach i promują te najbardziej efektywne, ekonomiczne, a przy okazji ekologiczne.

Dym i smród powstaje wtedy, gdy dużą ilość paliwa podpalamy od dołu lub wrzucamy na żar - wyjaśnia Wojciech Treter, pomysłodawca portalu. - Całe to paliwo gwałtownie się podgrzewa, naraz uwalniając mnóstwo lotnej smoły, której nie da się dopalić najpierw przez brak wysokiej temperatury, a potem, gdy temperatura wzrośnie - przez brak wystarczających ilości powietrza, bo lotnej smoły jest za dużo

Edyta Hanszke

Zajmuję się tematyką gospodarki, przedsiębiorczości, rynku pracy, ubezpieczeń i społeczną. Piszę o szeroko rozumianych pieniądzach: tych, które zarabiamy, wydajemy, ale także np. pochodzących z programów unijnych.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nto.pl

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Pro Media Sp. z o.o.