Opolski samorząd walczy z otyłością. Rusza specjalny program

Czytaj dalej
Iwona Kłopocka-Marcjasz

Opolski samorząd walczy z otyłością. Rusza specjalny program

Iwona Kłopocka-Marcjasz

Na ten cel przekazano 22 mln zł. Specjalny program obejmie 260 tys. mieszkańców Opolszczyzny. Pionierski program ma zapobiegać chorobom cywilizacyjnym: nadwadze, otyłości i cukrzycy.

To będzie pierwszy w kraju program zdrowotny na taką skalę. Jego pierwszy etap stanowić będą badania przesiewowe, które obejmą 260 tysięcy mieszkańców Opolszczyzny: dzieci i młodzież od 6 do 18 lat oraz dorośli w wieku 45-65 lat.

Do drugiego etapu zakwalifikowanych zostanie blisko 5 tysięcy osób, które zostaną objęte wszechstronnymi usługami zdrowotnymi.

Będzie opieka profesjonalistów

Otrzymają one opiekę lekarza, dietetyka, psychologa, rehabilitanta. Do uczestników programu zostaną też skierowane działania informacyjno-edukacyjne. Kompleksowa opieka ma wpłynąć na zmianę stylu życia - nie tylko ograniczenie jedzenia, ale też siedzącego trybu życia na rzecz aktywności fizycznej.

x-news/TVN Meteo Active

Realizatorzy programu wyłonieni zostaną w drodze konkursu. Wnioski można było składać do 29 lipca tego roku. Program zostanie dofinansowany kwotą 22,6 mln zł z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014-2020. Aby pieniądze były wydawane sprawnie i efektywnie, Opolszczyznę podzielono na trzy obszary. Wyłoniony z konkursu realizator będzie mógł działać wyłącznie na jednym z trzech obszarów.

Opolski projekt zyskał aplauz Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji która uznała, że „może on stanowić wzorcowy program z zakresu zapobiegania nadwadze i otyłości”.

Otyłość została już uznana za epidemię XXI wieku. Polacy są nie tylko w czołówce grubasów. Zajmujemy też pierwsze miejsce jeśli chodzi o tempo wzrostu otyłości u dzieci do 13. roku życia. Otyli częściej chorują na cukrzycę, wysiadają im stawy i kręgosłup, dokucza nadciśnienie i choroby serca. Naukowcy wiążą też otyłość z wieloma nowotworami.

- Uświadomienie Opolanom zagrożeń, jakie wynikają z nadmiernej masy ciała jest ważne, by zmotywować ich do dbania o siebie i leczenia - podkreśla marszałek Roman Kolek. wicemarszałek województwa.

Otyłość to problem także ekonomiczny

Coraz bardziej powszechna otyłość to także problem ekonomiczny. W 2013 roku na leczenie szpitalne Polaków z powodu chorób związanych z otyłością wydano 11 mld złotych, a na leki - 6 mld zł. Wg badań na nadwagę i otyłość cierpi 45,8 proc. Opolan. W Polsce wzrasta częstość otyłości ekstremalnej, gdy człowiek zaczyna przekraczać grubo 100 kg wagi. W ostatnich latach mocno zaczynają tyć np. kobiety po 35 r. życia.

Z badań Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie wynika, że przeciętny Polak pobiera więcej kalorii z pożywienia niż ich potem spala w codziennym życiu. Zjada bowiem zbyt dużo produktów o wysokiej zawartości tłuszczu - zwłaszcza tłustego mięsa i wędlin. Efekt jest taki, że zbędne kalorie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Tyciu sprzyja schemat, w jakim wiele osób żyje, a który zamyka się w kilku słowach: kuchnia, telewizor, znowu kuchnia i kanapa.

Specjaliści nie ukrywają, że bardzo źle przysłużyła się nam moda na fast foody. Zdrowy, przeciętny człowiek, który nie pracuje ciężko fizycznie, potrzebuje dziennie 200-2600 kalorii. Tymczasem jeden hamburger ma ich 500.

Zimowa dieta nie powinna być tłusta

Panuje stereotyp, że jesienią i zimą należy jadać dużo tłustych posiłków, by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii. Tymczasem jest to błędne rozumowanie, a stosowanie się do tej zasady, może nam przynieść więcej szkody niż pożytku.

Jesienią, kiedy słońca jest mniej, zwykle pogarsza się ogólna kondycja naszego organizmu. Nie trzeba jednak wtedy jadać “ciężko” i obficie. Najkorzystniej dla zdrowia jest spożywać pięć posiłków dziennie. Aby usprawnić pracę serca, należy uwzględnić w menu jak najwięcej różnorodnych produktów: warzyw, owoców, nasion, ryb oraz tłuszczów roślinnych. Nasze posiłki nie powinny bazować na smażonych mięsach, obficie polanych śmietanowymi sosami, ani na przekąskach typu fast food. Tego typu potrawy zawierają bowiem tłuszcze nasycone i kwasy typu trans, które sprzyjają wytwarzaniu większych ilości cholesterolu w organizmie.

Tyle samo energii co schabowy w panierce dostarczy nam na przykład dużo zdrowszy łosoś duszony na oliwie z oliwek z ryżem i warzywami,

Według zasad prawidłowego żywienia, podstawowym źródłem energii w codziennej diecie powinny być produkty węglowodanowe, zawierające węglowodany złożone (skrobia), bogate w błonnik pokarmowy, natomiast nie zawierające cukrów prostych. Przy wyborze produktów należy się kierować podstawową zasadą: im mniej są przetworzone, tym lepsze dla naszego zdrowia.

Proste rady, w jaki sposób opracować jesienne menu, propozycje lekkostrawnych dań można znaleźć na stronie www.pokochajswojeserce.pl

Iwona Kłopocka-Marcjasz

Moje zainteresowania zawodowe to: zdrowie, oświata, kultura, sprawy społeczne. Obserwuję działania instytucji ochrony zdrowia i zachodzące w nich zmiany systemowe. Piszę o osiągnięciach opolskiego środowiska medycznego, nowatorskich zabiegach, nowoczesnych technologiach i sprzęcie.
Na bieżąco śledzę też życie opolskich szkół. Piszę o wszelkich istotnych dla nauczycieli i uczniów sprawach, relacjonuję przebieg najważniejszych szkolnych wydarzeń. Redaguję dodatek "Twoja Kariera", poświęcony nowinkom w szkołach zawodowych. Interesuje mnie też życie akademickie, szczególnie Uniwersytetu Opolskiego (współtworzę dodatek "Akademicka").
Piszę także o wydarzeniach kulturalnych w regionie (szczególnie interesuje mnie teatr). Interesuje mnie także szeroko pojęta problematyka społeczna.

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nto.pl

cyfrowa zniżka -50%

Trwa Festiwal Cyfrowych Zniżek!

55,00 110,00

Do 10 października skorzystaj z aż 50% zniżki na kwartalny dostęp do treści cyfrowych, archiwalnych i aktualnych wydań gazety w wersji PDF.

Kup teraz

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Pro Media Sp. z o.o.