Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Maciej Nowak: Seks i jedzenie to sprzyjające sobie żywioły

Czytaj dalej
Fot. Lukasz Gdak/polska press
Anita Czupryn

Maciej Nowak: Seks i jedzenie to sprzyjające sobie żywioły

Anita Czupryn

Dziś w klasę średnią wstąpiła ogromna siła i to klasa średnia, zgodnie ze swoją naturą, chce realizować pewne ideały, swoje wyobrażenia o lepszym życiu, o tym, co należy jeść, co wypada, a co nie - mówi Maciej Nowak, krytyk kulinarny i dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu.

Co smakowitego jadł Pan ostatnio?
Więcej czasu spędzam teraz w Poznaniu, gdzie prowadzę tutejszy Teatr Polski i z przyjemnością rozpoznaję kuchnię wielkopolską. Bardzo fajne jest to, że nasz kraj jest zróżnicowany pod względem kulinarnym i ludzie mieszkający w poszczególnych regionach są przywiązani do swoich lokalnych tradycji. W Poznaniu akurat mocno trzyma się tradycja gęsi świętomarcińskiej, czyli faszerowana podrobami i kaszą gęś przygotowywana w okolicach 11 listopada. W ostatnich latach danie to wypłynęło poza Wielkopolskę, ale takiego przywiązania, jak w tym regionie, do gęsiny, gdzie indziej nie ma. Drugi specjał związany z listopadowymi świętami, z jesienią, to rogal świętego Marcina, wymyślony pod koniec XIX wieku przez jednego z proboszczów poznańskich, jako sposób na wyciąganie pieniędzy na cele dobroczynne od bogatych poznaniaków. Dziś zwyczaj ten przekształcił się w silną lokalną tradycję. Rogal z ciasta półfrancuskiego wypełniony jest białym makiem, wymieszanym z bakaliami. Strasznie słodkie, formalnie przesadzone, dla mnie za słodkie, ale podoba mi się, że Poznań i Wielkopolska o tę swoją tradycję dba.

Na bankietach w Poznaniu też Pan bywa?
Teatralnych? Bywam, a jakże! Teatr bez bankietów nie istnieje!

Chyba to, co podaje się na bankietach, różni się od tego, czego zwykle oczekujemy, idąc do restauracji?
Bankiety mają swoją specyfikę. To zazwyczaj przyjęcia na stojąco, więc wymagają szczególnych potraw. Formalnie, zgodnie z protokołem, to są koktajle, więc dania koktajlowe to małe porcje, które można roznieść szybko na tacach i elegancko połknąć jednym hapsem.

Na bankietach nie chodzi o to, żeby zaspokoić głód?
Tu nie ma miejsca na obżarstwo. Serwuje się przekąski, które towarzyszą rozmowie, prowokują do small talku, mają stworzyć wrażenie poczęstunku, ale przede wszystkim szybko serwowanego, który można wziąć do ręki. Ale są i takie koktajle, na których dania bywają już bardziej rozbudowane. Wtedy potrzebne są bardziej skomplikowane urządzenia.

Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Aktywujesz kod bez rejestracji

Odblokowujesz dostęp jednorazowo, tylko na tej przeglądarce. Jeżeli chcesz w przyszłości wrócić do tego artykułu, skorzystaj z opcji aktywacji kodu z rejestracją - zarejestruj się.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i czytaj bez rejestracji" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

odzyskaj hasło

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zaloguj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Aby móc przetwarzać Twoje dane osobowe w postaci adresu e-mail dla celów przedstawiania informacji handlowych na temat naszych towarów lub usług za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej, prosimy Cię o wyrażenie poniżej wskazanych zgód.

Pamiętaj, w każdej chwili możesz cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Cofnięcie zgody nie wpłynie jednak na zgodność z prawem przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych przed wycofaniem zgody. Szczegóły dotyczące zgody, w tym jej wycofania, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności oraz w swoim profilu.

Współadministatorem Twoich danych osobowych jest spółka Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, ul. Domaniewska 45, 02-672 Warszawa oraz Pro Media Sp. z o.o z siedzibą w Opolu, ul. Powstańców Śląskich 9, 45-086 Opole. Szczegółowe zasady przetwarzania danych osobowych oraz uprawnienia użytkowników Serwisu Polskatimes zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez nas w szczególności w celu wykonania umowy (usługa świadczona drogą elektroniczną), w celach marketingowych w zakresie udzielonych zgód, jak też w innych celach marketingowych na podstawie naszego uzasadnionego interesu. Podanie przez Ciebie danych osobowych jest dobrowolne. Przysługuje Ci prawo do żądania od nas dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych a także prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych. Więcej na temat Twoich uprawnień oraz celów przetwarzania danych przeczytasz w naszej Polityce Prywatności.

* Jeżeli klikniesz „Zaznacz wszystkie poniższe zgody” automatycznie zaznaczasz wszystkie zgody. Możesz też zaznaczyć lub odznaczyć każdą ze zgód z osobna.

** Zgoda wymagana.

Klikając w przycisk "Aktywuj kod i zarejestruj się" potwierdzam, że zapoznałem/am się z treścią informacji o zamówieniu oraz, nadto że żądam rozpoczęcia dostarczenia treści cyfrowych przed upływem terminu do odstąpienia od umowy w związku z czym utracę prawo do odstąpienia od umowy i wiem, że usługa jest odpłatna.

Anita Czupryn

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nto.pl

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Pro Media Sp. z o.o.