Zbuduj mur dla głodu – weź to, co chciałeś wyrzucić do kosza i stwórz coś kreatywnego – oto idea, która przyświeca łódzkim licealistom – Paulinie z XXI LO oraz Julii i Marcinowi z II LO.
Mając świadomość, że w Polsce marnuje się 9 mln ton jedzenia, stworzyli projekt społeczny „Głodomur”, który ma temu przeciwdziałać oraz pokazywać sposoby na wykorzystanie resztek do przygotowania nowych dań. Organizują cykl warsztatów, podczas których uczestnicy uczą się robić potrawy z żywności, którą zamierzali już wyrzucić. A w najbliższą niedzielę, 10 marca, w restauracji Jadłospis wydają obiad charytatywny, z którego dochód zostanie przeznaczony na wsparcie niedożywionych dzieci. Informacje i rezerwacje: [email protected] lub tel. 601240573.
- W ciągu roku w Polsce wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności - zwracają uwagę licealiści. - Chcemy temu przeciwdziałać, dlatego stworzyliśmy to wydarzenie. Naszą ideą jest uświadamianie ludzi o problemie marnowania jedzenia oraz pokazanie kreatywnych przepisów na zrobienie pysznych posiłków z resztek żywności.
Wspólnie stworzyliśmy oryginalny, a zarazem rozkoszny jadłospis, który ma za zadanie zachęcić wszystkich do wspólnego pomagania, a także pokazać proste przepisy wykorzystujące najczęściej marnowanie produkty.
Podczas obiadu charytatywnego zjemy:
-ser marynowany z sosem czosnkowym z ziołami
-zupę z kilku rodzajów cebuli z nutką gałki muszkatołowej, podaną z chrupiącą grzanką serową
-prażoka smażonego na palonym maśle, z gołąbkiem nadziewanym kaszą i warzywami, podanym z sosem pomidorowym z dodatkiem marchewki i jabłka
*Deser niech pozostanie słodką tajemnicą.
Cena obiadu to 35zł, choć oczywiście wyższe datki będą mile widziane.
Zysk ze spotkania zostanie całkowicie przekazany na pomoc niedożywionym dzieciom.
- 16 marca (sobota) o godzinie 10. organizujemy w restauracji Nie Lada Restobar warsztaty kulinarne, które poprowadzi Klaudia Budny - zapowiadają uczniowie. - To wydarzenie jest bezpłatne, ale należy dokonywać rezerwacji. Podczas warsztatów Klaudia opowie o problemie marnowania żywności, o pomysłach na potrawy z "niczego" oraz da wskazówki, jak przechowywać żywność. Każdy uczestnik przynosi 4 produkty spożywcze, które najczęściej wyrzuca do kosza. Jego zadaniem będzie stworzenie kreatywnego dania z tego, co przyniósł oraz z podstawowych produktów zapewnionych przez nas. Wszystkie potrawy, przygotowywane będą pod okiem Klaudii, która będzie udzielała wskazówek oraz będzie inspirowała uczestników, w jaki sposób można wykorzystać "niepotrzebne" jedzenie.
Więcej informacji o naszych działaniach można znaleźć na Facebooku i instagramie, gdzie również publikujemy propozycję na przepisy potraw z "niczego".