Chleb, owoce i wędliny najczęściej lądują w koszach na śmieci. Jedzenie wyrzuca już 42 proc. z nas

Czytaj dalej
Fot. Krzysztof Kapica
Alicja Zboińska

Chleb, owoce i wędliny najczęściej lądują w koszach na śmieci. Jedzenie wyrzuca już 42 proc. z nas

Alicja Zboińska

Chleb, owoce i wędliny otwierają listę tych produktów spożywczych, które najczęściej zamiast na stół, trafiają do koszy na śmieci. Najrzadziej natomiast zdarza się nam wyrzucać jajka i ryby. Tak wynika z nowego raportu firmy Kantar na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności.

Z nowego raportu wynika także, że na jednego Polaka przypada 235 kilogramów zmarnowanej żywności rocznie. Dokładnych danych z Łodzi i województwa łódzkiego jeszcze nie ma, ale w Banku Żywności w Łodzi są przekonani, że problem jest poważny.

W dalszej części artykułu przeczytasz m.in.

  • Jakie artykuły trafiają do Banku Żywności?
  • Do czego może doprowadzić wyrzucanie jedzenia?
Pozostało jeszcze 88% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Alicja Zboińska

Jestem dziennikarką Dziennika Łódzkiego, zajmuję się głównie sprawami konsumenckimi, pomocą naszym czytelnikom w rozwiązywaniu codziennych problemów. Piszę artykuły o tematyce społecznej, gospodarczej, na przykład o trendach na rynku pracy, działalności przedsiębiorstw. Zajmuję się również szeroko pojętym handlem, zmianami w działalności galerii handlowych, nie tylko w dobie pandemii.

Pro Media Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Pro Media Sp. z o.o.